Wat is paardencoaching

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. De persoon die wordt gecoacht, staat bij het paard in de bak (ervaring met paarden is niet nodig). De coach vertaalt wat het paard laat zien en bespreekt met de persoon of hij/zij deze emoties/gevoelens herkent. 

Kuddedier

Paarden leven in een kudde. Als kudde zijn ze sterker dan alleen. 

Een paard moet als vluchtdier altijd op zijn hoede zijn en is daarom constant bezig met het screenen van zijn omgeving. Is er een roofdier in de buurt, of kan ik uitrusten of rustig verder grazen?

In een kudde kan een paard vertrouwen op bescherming van zijn kuddegenoten. Ze zijn afhankelijk van elkaar en het is dus heel belangrijk om elkaar in de gaten te houden. De kudde is op zijn sterkst, wanneer alle dieren gezond zijn.

De kudde zal er als geheel alles aan doen om zieke of jonge paarden te beschermen als er gevaar dreigt.

Dit betekent dat ze elkaar goed moeten begrijpen en weten als er iets speelt. 

Daardoor kunnen paarden als geen ander weten wanneer er blokkades zijn door te letten op de lichaamstaal en het opmerken van spanning.

Paard als spiegel

Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden in de kudde reageren, zo reageren ze ook op mensen. Een paardencoach kent de paardentaal en kan de reacties van het paard vertalen naar de persoon toe. Zo krijg je inzicht in waar de spanning of blokkade mee te maken kan hebben. Het paard spiegelt als het ware wat er bij jou speelt van binnen. Zelfs zonder dat de persoon zich daarvan bewust is.

Effecten van paardencoaching

  1. Met een paard in de bak worden rationele denkprocessen omzeild en kom je sneller in contact met je lichaam/gevoel. 
  2. In de energie-uitwisseling met elkaar neemt het paard spanning van je over. Dit is direct merkbaar in je lijf.
  3. Vaak is het makkelijker om te ontspannen in de omgeving van paarden of andere dieren. Dat zorgt ervoor dat je ook makkelijker praat over wat er speelt. 
  4. Door de rust en warmte die volwassenen en kinderen ervaren bij de paarden, kunnen ze zich beter focussen op waar ze mee bezig zijn.

Paard en coach als team

Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op dit ‘nieuwe kuddelid’. Ze merken direct op wanneer iemand niet lekker in zijn/haar vel zit en zullen proberen te helpen. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar. Als persoon kan je deze steun goed voelen tijdens een sessie. 

Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een blokkade (spanning/frustratie/woede/angst/verdriet…) zit en reageert hier op.  Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken. Een groot voordeel is dat een paard niet oordeelt en dat geeft snel vertrouwen.

Via de invloed van het paard wordt als het ware een ‘andere ingang’ genomen, namelijk via het gevoel. De impact is daardoor vaak veel groter dan bijvoorbeeld bij een psycholoog aan tafel.

Mensen voelen snel de meerwaarde van het paard tijdens de sessie want: “Hoe kan het paard zo snel doorhebben wat er bij mij speelt?”. 

Dat is niets meer en niets minder dan de spanning die mensen zelf (vaak al lange tijd) bij zich dragen. Paarden kennen alleen maar de lichaamstaal, dus voor hen is het simpel om deze spanning op te pikken. Ze zijn gewoon zichzelf en oordelen niet, ze brengen naar boven wat er werkelijk speelt.  Dit maakt het voor mensen zo vertrouwd om te vertellen waar ze tegenaan lopen en helpt het om op zoek te gaan naar oplossingen.

Ik werk als coach dus samen met het paard. Ik vertaal wat ik zie aan het gedrag van het paard, wat hij spiegelt van jou en bespreek dit wanneer je bij het paard staat. Door het paard komen we vaak snel bij hetgeen jij dagelijks ervaart in het leven, waar je steeds weer tegenaan loopt. Dit geeft duidelijke inzichten. Met deze inzichten ga jij zelf aan de slag. Ik als coach help je daarmee. Door goed te luisteren, niet te oordelen, de juiste vragen te stellen en door te vragen, zoeken we naar manieren zodat jij weer beter in je vel komt.